Woononderzoek: Huurders opnieuw meer kwijt aan wonen
apr 11, 2025
Huren en geld
Vooral lage inkomens én huurders in de private huurmarkt kampen met hoge woonkosten. Het vandaag gepubliceerde Woononderzoek Nederland is voor de Woonbond opnieuw een bevestiging dat rigoureuze maatregelen noodzakelijk zijn.
‘De hoge huurprijzen én stookkosten van huurders verdienen aandacht om wonen betaalbaar te houden’, zo reageert Woonbonddirecteur Zeno Winkels op de vandaag gepubliceerde cijfers van het driejaarlijkse Woononderzoek van het Ministerie van Volkshuisvesting. Steeds meer van het inkomen van huurders gaat op aan wonen.
Huurders waren in 2024 gemiddeld maar liefst 34,4% van hun inkomen kwijt aan wonen (huur plus energielasten). In 2021 was dit nog 33,3%. Dat komt voor een groot deel door de gestegen energierekening, maar de huur is nog steeds de grootste kostenpost.
Gemiddeld betalen huurders hier een kwart van hun inkomen aan (24,7%).
Hoge woonquotes sneller problematisch in sociale huursector
In de sociale huursector wonen meer mensen met een laag inkomen. Een hoge woonquote betekent hier dan ook sneller dat er te weinig inkomen over is om op een fatsoenlijke manier rond te komen. En de woonquotes zijn ook juist voor deze huurders vaak hoog. Het Woononderzoek maakt een onderscheid naar inkomensniveau. De 1,4 miljoen huishoudens met een relatief laag inkomen zijn gemiddeld maar liefst 39,5% van hun inkomen kwijt aan wonen.
Private huursector spant de kroon
Door de hoge huren in de private huursector spannen de woonquotes hier de kroon. Huurders zijn hier gemiddeld 41,9% van hun inkomen kwijt aan wonen. Voor woningeigenaren ligt de woonquote veel lager, op 22,9%.
Kwart van de huurders komt niet rond
Maar liefst een kwart van de huurders komt niet rond. Winkels: ‘Dat laat zien dat er echt maatregelen nodig zijn om de woonkosten beheersbaar te maken. Om te beginnen moeten de giga huurverhogingen die dit jaar gepland staan gestopt worden. Daarnaast moet het kabinet investeren in verduurzaming en lagere energierekeningen. Dat zijn geen wensen, het is pure noodzaak voor het bieden van enige bestaanszekerheid.’
In 2024 steeg de huur het meest in 30 jaar, met gemiddeld 5,4%. En in 2025 dreigen opnieuw hoge huurverhogingen van maximaal 5% in de sociale sector en maar liefst 7,7% in de middenhuur.