Passend toewijzen

01-06-2016 | Regelmatig krijgen wij vragen over passend toewijzen. Hier leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat is passend toewijzen?
Passend toewijzen betekent in het kort dat u een woning gaat huren die past bij uw inkomen. De overheid heeft hiervoor regels opgesteld. Deze regels vertellen u en ons in welke huurprijscategorie u mag huren. Uw inkomen en huishoudgrootte zijn daarbij bepalend. Op www.entree.nu vindt u duidelijke filmpjes met een uitleg over passend toewijzen. 

1) Kan ik door de nieuwe regels uit minder woningen kiezen?
Dat klopt. U kunt alleen reageren op woningen waarvan de huur past bij uw inkomen. Maar dat betekent ook dat er minder woningzoekenden kunnen reageren op deze woningen.

2) Hoe weet ik op welke woningen ik kan reageren?
Op de website van Entree ziet u onder ‘passend aanbod’ de woningen waar u op kunt reageren. Zorg wel dat uw inkomen en huishoudgrootte bij uw inschrijfgegevens kloppen. Wist u dat u per e-mail het beschikbare aanbod van de passende woningen kunt ontvangen? U kunt dit aangeven in uw zoekprofiel op de website van Entree. 

3) Van welk jaar heeft Vivare mijn inkomen nodig?
U levert op dit moment bij een woningaanbieding bij Vivare inkomensgegevens aan van de Belastingdienst van 2014. Vivare houdt zich hierbij aan de wettelijke regels. Wij werken met de inkomensgegevens van 2014 totdat de Belastingdienst de inkomens van 2015 vrijgeeft. Of tot de wet anders bepaalt.

4) Wat als ik nu een hoger inkomen heb dan in 2014?
Als u nu een hoger inkomen heeft, dan mogen we daar volgens de wettelijke regels geen rekening mee houden. We gaan nu uit van het inkomen van 2014. Dat levert soms teleurgestelde en boze reacties op. Begrijpelijk en dat vinden we ook vervelend. Maar Vivare houdt zich aan de wetgeving.

5) Wat als ik nu een lager inkomen heb dan in 2014?
Ook hier houden wij de wettelijke regels aan. Daarin staat dat als u nu een lager inkomen hebt dan in 2014, u deze inkomensdaling wel mag aantonen.

6) Ik verdien meer dan € 39.874,-. Waar kan ik op reageren?
U kunt dan alleen reageren op woningen met een huurprijs boven de € 710, 68. Meer informatie over deze woningen vindt u hier.

7) Waarom heeft de overheid deze regels eigenlijk bedacht?
De overheid wil door deze wet voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning gaan wonen. De overheid wil hiermee de kosten voor huurtoeslag beperken. En de woonlasten voor huishoudens met een laag inkomen betaalbaar houden.

8) Ik ben zwanger, wat is dan mijn huishoudgrootte?
Het moment van aanbieden van de woning is bepalend voor uw huishoudgrootte.

© Huurdersvereniging Rheden